موضوعات مهم

چهره ای کشف نشده از اولین زن عکاس جنگ روایتی از زندگی گردا تارو و رابرت کاپا؛ دو عکاس پیشگام جنگ

چهره ای کشف نشده از اولین زن عکاس جنگ

ترجمه اختصاصی نوریاتو: گردا تارو متولد ۱۹۱۰ در آلمان و درگذشته ۱۹۳۷ در اسپانیا است. شهرت حرفه ای او به سبب عکاسی از جنگ های داخلی اسپانیا و همراهی با رابرت کاپا در زندگی شخصی و حرفه ای است. رابرت کاپا عکاسی انسان‌گرا و ضد جنگ و فتوژورنالیستی مجارستانی است که در سال ۱۹۵۴ در ماموریت عکاسی از جنگ هند و چین کشته شد.

 

به گزارش مجله عکس نوریاتو، در سال ۱۹۳۶ در حومه شهر بارسلونا هواپیمای کوچکی سقوط می کند. به طرز معجزه آسایی هر کسی که در آن هواپیما بود، زنده ماند. از جمله گردا تارو و رابرت کاپا. آنها زندگی شان را به خطر انداخته بودند تا جنگ های داخلی اسپانیا را پوشش دهند.

 

کاپا در این سفر موفق شد تا یکی از مشهورترین عکس های جنگی تاریخ را به تصویر بکشد. تارو نیز با همراهی با کاپا تبدیل به اولین عکاس جنگی زن شد و در همین مسیر نیز کشته شد.

 

اما داستان حقیقی درباره این دو هویت است که به شدت در هم آمیخته شده بودند. به گونه ای که جدا تعریف کردن آنها از یکدیگر کاری امکان ناپذیر بود. به سختی می توانستند بگویند که کاپا کیست یا تارو چه کسی است.

 

مشهورترین عکس جنگی که کاپا به تصویر کشید، سرباز در حال سقوط نام دارد: مردی با چشمان بسته در حالیکه بازوهایش را باز کرده و اسلحه خود را به سویی انداخته و در حال سقوط است. این عکس تبدیل به سمبلیک ترین تصویری شد که رابرت کاپا و گردا تارو در طول جنگ داخلی اسپانیا به تصویر کشیدند.

 

گردا تارو رابرت کاپا مجله عکس نوریاتو

سرباز در حال سقوط – عکس از رابرت کاپا

 

این سرباز بخشی از نیروهای نظامی جمهوری اسپانیا بود که علیه قیامی فاشیستی به رهبری ژانرال فرانسیسکو فرانکو می جنگیدند. جنگی که در نهایت به از بین رفتن جمهوری، کشته شدن صدها هزار نفر و ۳۶ سال حکومت دیکتاتوری فاشیستی در اسپانیا منجر شد.

 

این عکس، درست از لحظه مرگ سرباز گرفته شده، درحالیکه تا پیش از آن، عکاسان از لحظه های قبل و بعد از نبرد عکاسی می کردند. اما کاپا و تارو درست به موقع عمل کردند. آنها در میان جنگجویان خود را استتار کرده بودند و زیر شلیک آتش می دویدند تا عکس بگیرند. این کار کمی رادیکال گونه، بی پروا و اغلب دیوانه وار به نظر می رسید. اما برای آنها موضوع شخصی بود.

 

رابرت کاپا و گردا تارو هر دو ریشه های یهودی داشتند. هر دو در دهه ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ در آلمان زندگی می کردند و شاهد ظهور حزب نازی بودند. هر دو از اقدامات ضد یهود نازی ها رنج برده بودند و مجبور به ترک آلمان و مهاجرت به فرانسه شده بودند. در دایره دوستان شان به شدت جهت گیری های چپ قابل مشاهده بود. آن زمان، دوره ظهور خشونت در اروپا بود و آنها علیه هر گونه بی عدالتی می جنگیدند.

 

بهتر است بگوییم که زندگی شان را در معرض خطر قرار می دادند به این دلیل که به ایدئولوژی ای خاص باور داشتند. کاپا و تارو با این ارزش های نظامی و عقایدی که پوشش می دادند، زندگی و کار می کردند.

 

گردا تارو، زنی کارگر با موهایی کوتاه بود که با هرگونه قرارداد بی ارتباط بود. او ازدواج نکرده بود و هر از چند گاهی با یک شریک بود. کاپا نیز یکی از این افراد بود. با وجود اینکه آلمان را ترک کرده بودند اما با اقدامات ضد یهودی که دیگر تمام اروپا را فراگرفته بود، می جنگیدند.

 

گردا تارو رابرت کاپا مجله عکس نوریاتو

گردا تارو در سال ۱۹۳۶ در اسپانیا – عکس از رابرت کاپا

 

وقتی با یکدیگر عکاسی می کردند، کارهایشان را با نام کاپا منتشر می کردند. شاید برای پنهان کردن این واقعیت که عکاسی زن در پشت این عکس ها قرار دارد. اما کاپا ابداعی انجام داد و کارهایشان را این گونه معرفی کرد: محصولی از خلاقیت و شجاعت ترکیب شده دو عکاس.

 

آنها با کمک عکاسی به دنبال این بودند تا خواستگاه یهودی، کشور و جوانی خود را نشان دهند. عکس هایی که این دو نفر می گرفتند، خاصیتی تحول آمیز در آن زمان داشت و باعث می شد تا تبدیل به فردی دیگر شوند. برای گردا تارو عکاسی به معنی از بین بردن گذشته خود، پیدا کردن نقشی جدید و مبارزه با نقش های معمول جنسیتی بود.

 

گردا تارو رابرت کاپا مجله عکس نوریاتو

عکس از گردا تارو

 

از سوی دیگر تراژدی ای دیگر نیز برای تارو وجود داشت؛ حضور او در جنگ همیشه تحت شعاع حضور مردی دیگر بود. در حقیقت او به عنوان اولین زن عکاس جنگ همیشه نادیده گرفته شد و به خوبی شناخته نشد. در سال ۱۹۳۷ گردا در جنگ کشته شد. پس از مرگ او، اکثر عکس هایش بی سر و صدا به رابرت کاپا نسبت داده شد.

 

کمی بعد کاپا برای پوشش جنگ هایی دیگر به کشورهای مختلفی رفت و به عنوان عکاسی پیشگام در حوزه جنگ شناخته شد. کاپا در سال ۱۹۵۴ در جنگ میان هند و چین کشته شد.

 

 

مترجم: سعیده فراهانی

 

بیشتر بخوانید

مطالب مرتبط

ارسال نظر